Ryzlink vlašský - klenot ročníku 2015

Ryzlink vlašský - klenot ročníku 2015

 

Rád bych Vám přiblížil velmi známou odrůdu, kterou zná jistě každý z Vás. Řeč je o Ryzlinku vlašském.

Tato odrůda vznikla pravděpodobně ve Francii a postupně se přes Německo a Rakousko dostalo až na naše území. Tradičními oblastmi pěstování této odrůdy je Rakousko a Itálie. Jistě Vám může přijít na mysl, jestli má Ryzlink vlašský něco společného s Ryzlinkem rýnským. Musím Vás vyvést z omylu, tyto odrůdy nemají společného VŮBEC NIC (kromě jména samozřejmě).

Ryzlink vlašský, který Vám zde nabízím, se díky úžasným podmínkám, jaké panovaly v minulém roce, stal opravdovým klenotem naší nabídky. Osobně pan Šebesta mi potvrdil, že toto je jeho nejlepší jaký se  mu kdy povedl udělat. Toto víno je zatříděno jako jakostní víno s přívlastkem v pozdním sběru.

Aby víno mohlo nést takové označení musí splňovat velmi přísná kritéria. Jen pro příklad jakostní vína představují jen cca 10% všech vín v České republice! Vína musí splňovat přísná kriteria pro pěstování a sklizeň, pro skladování a výrobu a také na etikety.

Uvedu zde několik příkladů takových požadavků na vinaře, kteří by chtěli vyrobit jakostní víno:

  • hrozny musí pocházet z vinice certifikované pro výrobu jakostního vína
  • hrozny musí být sklizeny ručně
  • výroba musí být provedena ve stejné vinařské oblasti jako slizeň
  • během výroby nebylo víno jakkoli doslazováno
  • víno neobsahuje žádné přidané látky (barviva, ochucovadla...)
  • víno neobsahuje konzervační látky

Toto je pouze pár příkladů z podmínek, které musí být splněny. Proto je mi velkou ctí, že Vám mohu přinést jakostní víno v podobě našeho Ryzlinku vlašského.

Jeho vůně je krásně medová a v jeho plné chuti ucítíte ovoce, ale třeba i mandle nebo rozinky. Toto víno se úžasně kombinuje s rybami (například s grilovanou makrelou - tuto kombinaci jsem o víkendu vyzkoušel a musím říci, že toto víno a makrela k sobě perfektně sedly), zeleninovými saláty ale také jen k bílým sýrům.

 

 

66