Hlavní kritéria hodnocení vína - aneb rozeznejte kvalitu

Dollarphotoclub_51407012

Krásný den Vám přeji.

Rozeznat kvalitu vína je poměrně obtížné. Ale pokud se budete při hodnocení řídit těmito pravidly, jsem si jistý, že si špatné víno už nekoupíte.

Víno je neskutečně nádherný nápoj. Toto věděli už i naši dávní předkové, protože je to prastarý nápoj. Jeho historie sahá až k civilizacím Arménie, Gruzie, Mezopotámie, Egypta, Řecka a Říma. Příslušníci těchto kultur víno nejen pili, ale zároveň ho velmi ctili a vychutnávali si ho. Základní pravidla pro určování kvality vína a jeho hodnocení položili pravděpodobně Římané a tento model funguje s drobnými úpravami dodnes.

Hlavní kritéria byla ve starověkém Římě označována písmeny C.O.S. - Color - Odor - Sapor (barva - vůně - chuť)

Dnešní degustace je soubor činností, kterým hodnotíme víno pomocí našich smyslů - zraku, čichu, chutě a hmatu.

Teď se podíváme trochu detailněji na COLOR, nebo-lia barvu.Naprosto základní rozdělení je na bílé, červené a růžové. Toto základní rozdělení se ještě rozvíjí odstínem a hloubkou.

Bílé víno - hlubší, intenzivnější barva, která přechází až do jantarových či hnědých odstínů, mohou znamenat starší vína. Naopak vodově bledé a zelenkavé odlesky jsou znakem mladých vín.

Červená vína - vyznačují se nejtmavější barvou, pokud jsou mladá, postupem zrání ztrácí ze svých tónů purpuru a nachu, a přechází do sytě červených, rubínových a granátových odstínů. U starších vín se projevují tóny pomerančové kůry, cihlové barvy až s nádechem hnědé.

Růžové víno - jako mladé se projevuje světle růžovou barvou, která se během vyzrávání postupně mění na lososovou a meruňkovou tóninu.

Pro správné posouzení barvy je zapotřebí dostatečně osvětlená místnost, nejlépe s přirozeným denním světlem, které lze nahradit plamenem svíčky. Umělé osvětlení, například z trubicových zářivek, není příliš vhodné.

Při hodnocení barvy vína existují ještě dvě veličiny, dle kterých se hodnotí. Jedná se o čirost a viskozitu.

Čirost - zdravé víno se projevuje naprostou čistotou a kříšťálovou průzračností. V optimálním případě prochází světlo čistým vínem a vytváří efekt jiskrnosti - víno má jiskru.

Viskozita - po zatočení sklenkou stéká její obsah po stěnách, podle čehož můžeme posoudit viskozitu nebo také hutnost či hustotu vína. Pomalé stékání je známkou vyšší koncentrace alkoholu nebo zbytkového cukru, či celkového obsahu extraktních látek - víno je hutné. Naopak při rychlém stékání nezanechávajícím žádné stopy se jedná o řídké, vodové víno, což je způsobeno nedostatkem výše uvedených látek.

Když jsme se dostatečně vynadívali, musíme si k vínu také přičichnout.

Hodnocení vůně, nebo také buketu vína by mělo probíhat v prostoru bez rušivých pachů a vůní.

Víno může obsahovat až 1000 rozličných vůní!!!

Rozeznáváme vůni květinovou, kořeněnou, ovocnou, rostlinnou, zemitou, živočišnou, vůni mikrobiologických procesů, dřevin, ale bohužel se vyskytují také aroma chemikálií.

Toto jsou hlavní skupiny vůní, které lze ve vínu rozeznat. Vonné složky by se měly projevit i v chuti. Po napití doušku vína hodnotíme aroma znovu, protože vůně proniká zpět do nosohltanu.

Už jsme si řekli něco o tom jak posoudit barvu (COLOR) vůni (ODOR) a už zbývá samotná chuť - SAPOR.

Nejdůležitějším orgánem pro určení chuti je jazyk, díky kterému rozeznáme nejen základní chutě -sladkou (špička jazyka), slanou (po stranách špičky), kyselou (strany jazyka) a hořkou (kořen), ale i pomocí hmatových buněk indikuje teplotu, svíravost, drsnost nebo naop měkkost a plnost.
Objektivní posouzení chuti dokáže velmi ovlivnit teplota podávaného vína. Příliš vysoká teplota uvolňuje některé těkavé látky, zatímco podchlazené víno zůstává uzavřeno jak ve vůni, tak v chuti. Správná teplota podávání vína se liší.

Pro bílá vína je ideální teplota podávání v rozmezí 8-11°C, pro růžová 10-13°C a pro červená 13-17°C. Přílišné odchýlení se od těchto teplot, může znamenat mnohdy i výraznou a nežádoucí změnu chuti vína.

Teď už víte základní pravidla hodnocení vín a jak si ho správně vychutnat. Sobotní večer je pro to jako stvořený takže doufám, že si láhev otevřete a řádně vychutnáte

 

Dollarphotoclub_47203296