Cupping - degustace kávy

Přeji Vám krásné úterý.

 

Léto se nám pomalu chýlí ke konci a začínají se dostávat do popředí degustace. Nedávno jsem byl se svou přítelkyní na tzv. "cuppingu", což je degustace kávy. Cupping probíhal v malé kavárně  názvem Cafe Inn ve Frýdku-Místku.

Systém je podobný jako u degustace vín, ale zde veškerá podobnost končí. Ochutnávali jsme 8 druhů káv. Vyzkoušeli jsme kávy z Brazílie, Keni, Kolumbie, Indonésie a dokonce i velmi známou Kopi Luwak. 

Kavárna Cafe Inn je velmi příjemná a útulná. Interiér je takový moderní průmyslový styl. Přesně zapadá do dnešní doby a cítil jsem se tam velmi příjemně. Taktéž personál je velmi milý a ochotný. Na začátku degustace se nám představila pražírna, kde kávu upražili, a jaké druhy vlastně budeme ochutnávat. Ke každé kávě nám řekli několik zajímavostí, jaké vůn a chutě u nich můžeme poznat, a bylo to velmi poučné. Možná by mohli trošku zapracovat na projevu, který se občas špatně poslouchal protože mluvili trochu tišeji.

U cuppingu se začíná vůní za tzv. "sucha". To znamená, že máme ve sklenicích připravené namleté kávy a nejprve zkoumáme vůni namleté kávy. V kávě je možno rozeznat až 500 vůní (tady si prim drží víno, kde můžeme rozeznat až 1000 vůní :-) ). Při hodnocení vůně za sucha to bylo poměrně snadné rozeznat různé vůně jako tabák, čokoláda, oříšky, ovoce atd. Ovšem, když jsme začali vonět ke kávám za tzv. "mokra", jó to už bylo něco jiného. Vůně za "mokra" znamená, že káva se zalije a nechá se louhovat. Tady se vůně velmi změnila a bylo pro mne i pro mou přítelkyni velmi těžké najít ve vůni něco specifického.

Nakonec přichází samotná ochutnávka. Neděje se pomocí žádného šálku, ale lžičky. Dostali jsme instrukce jak ochutnávka vlastně probíhá správně. Nabere si lžíci kávy a při ochutnávce co NEJHLASITĚJI srknete ( :-) ). Tímto způsobem se Vám káva rozlije po celých ústech a můžete si správně vychutnat její chuť. Takže další cca půlhodina byla plná hlasitého srkání, při kterém by všem učitelům etikety vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, a občasného smíchu z té představy.

Ke každé kávě jsme si napsali komentáře, co cítíme, jak nám která káva chutná, a bodové ohodnocení (to je stejné jako u vína 0-100 bodů). Ještě bych měl poznamenat, že se jednalo o slepou degustaci, takže jsme nevěděli, jakou kávu ochutnáváme. Je to z toho důvodu, aby nás to neovlivnilo při hodnocení. Na konci nám bylo řečeno, která káva je která a vyměňovali jsme si názory kdo co kde cítil.

Musím říct, že to pro mne bylo nová zkušenost, protože na cuppingu jsem nikdy předtím nebyl. Podobalo se to degustaci vín, ale celková atmosféra byla mnohem víc formálnější a vážnější. Tedy kromě srkání ( :-D ). Velmi se mi cupping líbil, nicméně ona formálnost mi trošku vadila. Chyběla mi uvolněnost, která bývá při degustacích vín, ale to je pravděpodobně tím, že se jedná o víno a to po třetí sklence odstraňuje zábrany při hodnocení. 

Na další cupping se těším a určitě to bude zase nová osvěžující zkušenost, kterou mohu vřele doporučit všem

 

PS: Mezi kávami byla i Kopi Luwak (nebo-li cibetková káva) a musím uznat, že byla opravdu hrozná. Danou kávu donesli na zkoušku a byla u ní chyba už ta, že byla upražena úplně do mrtva takže bylo cítit opravdu jen uhlí a spálenina. Možná ji někdy vyzkouším z jiné pražírny ale daná ukázka byla opravdu hrozná ( :-( ). Každopádně děkuji za tuto úžasnou zkušenost. Určitě přijdeme znovu :-)

IMG_20170819_165211